20 ha begraasde boomgaarden

We spreken hier over een traditioneel landbouwmodel dat gebruik maakt van moderne kennis op het gebied van ecologische landbouw en milieubescherming.

“Gezonde grond, gezond voedsel en gezonde mensen motiveren me. Ik heb geen chemische producten nodig om voldoening te halen uit mijn werk. En als je werk geen voldoening oplevert, krijg je geen zoete vruchten in het leven of gezonde appels aan de boom.”

Korte beschrijving van boerderij en landbouwer

Grootte

Extensief bewerkte, begraasde boomgaard van 20 hectare

Productie

Verschilt van jaar tot jaar, de opbrengst is onmogelijk te voorspellen, dit jaar is minder goed geweest, ik verwacht 40 à 50 ton appels

We zijn extra bomen aan het planten in onze boomgaard, onder andere appels, peren, pruimen, kersen, lijsterbes en peerlijsterbes. De jonge bomen van traditionele en regionale variëteiten kweken we op uit zaad op krachtige wortelstokken.

In de toekomst willen we een ruim assortiment aan fruitsoorten gaan kweken. Voorlopig hebben we echter niet de menselijke of financiële capaciteit, en ook niet de ambitie, om onze producten in eigen huis te verwerken. We bieden vers fruit aan en de appelsoorten die we verkopen, zijn geschikt om langere tijd te bewaren in opslagplaatsen.

Op dit moment staan er naast de appelbomen al enkele walnotenbomen en winterperen in de boomgaard.

De boerderij werd opgericht in 2013 en telt geen werknemers: de organisatie berust op vrijwilligers

Korte omschrijving van agro-ecologische gebruiken

  • Volwassen bomen die vruchten dragen worden niet gesproeid en we gebruiken geen enkel ander kunstmatig product voor ongedierte- of ziektebestrijding op de bomen in onze boomgaard. De eerste jaren na het planten verwijderen we de bladluizen en perenbladvlooien op mechanische wijze van de jonge bomen of behandelen we de boompjes met zelfgemaakte plantenextracten.
  • In de boomgaard proberen we voedsel en schuilplaatsen te voorzien voor de biologische predatoren van ongedierte. We laten boerderijdieren in de boomgaard grazen en dit helpt ook onrechtstreeks om appelschurft te beperken.
  • De voordelen zijn onder andere de lage kosten, een gezonde en aangename werkomgeving en onze onafhankelijkheid van de chemische industrie. Dankzij ons werk leveren oude rassen vruchten op zonder chemische residu’s. Dat is niet alleen aangenaam voor de zintuigen door de oorspronkelijke smaak – maar ook goed voor onze gezondheid.
  • De nadelen zijn een onvoorspelbare opbrengst en het feit dat er ongedierte en ziekten kunnen opduiken. Tot nu toe hebben we nog geen enkele chemische behandeling toegepast in onze boomgaard en we zijn ook niet van plan om dat in de toekomst te doen.

Tijdens vochtiger zomers vormen schimmelziekten een probleem. Die tasten het fruit en de bladeren van de appel- en perenbomen aan.

Appelschurft, echte meeldauw en bruinrot veroorzaken schade aan het fruit en de bladeren. Dit kan worden beperkt door de bladeren goed uitgedund en luchtig te houden en door het gras in de boomgaard regelmatig te laten begrazen (één begrazing van de hele boomgaard aan het eind van de zomer – voor de rest worden dieren ingezet om kleine delen van de boomgaard te begrazen wanneer dat nodig is). Andere maatregelen zijn te arbeidsintensief, te duur of niet doeltreffend in een extensief beheerde fruitboomgaard als de onze.

De boomgaard is min of meer ontworpen als een natuurlijk agro-ecosysteem en streeft naar ecologische stabiliteit. Hij biedt een combinatie van weiland en beschutting voor boerderijdieren en vrijstaande boomgaardbomen met een ruim groeiende, luchtige kroon. Momenteel zijn er meer dan 90 appelvariëteiten en meer dan 40 perenvariëteiten (enkele bomen zijn nog heel jong en leveren nog maar weinig fruit op). De oorspronkelijke appelrassen zijn vertegenwoordigd met ongeveer 11 variëteiten. Door de selectie van de juiste combinatie van variëteiten die aangepast zijn aan de plaatselijke omstandigheden met mechanische bladverzorging (wintersnoei), de passende bezetting met boerderijdieren en een toelage voor biodiversiteit proberen we te zorgen voor een harmonieus agro-ecosysteem dat bestand is tegen de stressfactoren van het klimaat, ziekten en ongedierte.

Dergelijke natuurlijke ecosystemen garanderen niet elk jaar 100% opbrengst en het fruit ziet er niet altijd volmaakt uit. Maar ze bieden wel het voordeel dat er op duurzame wijze aan landbouw wordt gedaan zonder inbreng van vreemde stoffen in het ecosysteem en het fruit, want we willen beide zuiver en gezond houden.

Dit is een traditioneel landbouwmodel dat gebruik maakt van moderne kennis op het gebied van ecologische landbouw en milieubescherming.

 

Deel deze casestudie

Belangrijkste gegevens

  • 20 hectare begraasde boomgaard
  • 40-50 ton appels per jaar
  • 2013 oprichting

Download deze casestudie