Appels zonder kunststoffen

Danny Billens is een biologische appelkweker met 25 jaar ervaring. Zijn boomgaard is 8 ha groot. Daarvan bestaat 6,5 ha uit appelbomen, 1 ha uit perenbomen en 0,5 ha uit pruimen- en kersenbomen.

Het is niet gemakkelijk, maar ik kan zeker evenveel winst maken als wanneer ik appels zou kweken met gebruik van pesticiden.

Bioschuurke Boerderij

Grootte

8 hectare, waarvan 6,5 ha appelboomgaard, 1 ha peren en 0,5 ha pruimen en kersen

Productie

het fruit wordt vooral verkocht aan groothandelaars, op biomarkten en via systemen van biologische voedselpakketten. Fruit van minder goede kwaliteit wordt gebruikt om appelsap van te maken en ook gebak in de bakkerij van zijn dochter.

Datum van oprichting

Danny werd geboren in een landbouwersgezin, maar volgde een opleiding voor banketbakker. Hij begon appels te kweken in 1987 en stapte in 1990 over naar de biologische teelt, omdat hij niet langer pesticiden wilde gebruiken. Dankzij contacten met Nederlandse en Duitse appelkwekers leerde hij veel over alternatieven voor pesticiden en ook over technieken om ongedierte te bestrijden en ziekten aan te pakken.

Aantal partners en werknemers

1 werknemer en seizoenarbeiders

Korte omschrijving van agro-ecologische gebruiken

  • Gebruik van biologische bestrijdingstechnieken: minimaal gebruik van organisch gecertificeerde pesticiden, omdat Danny ervan overtuigd is dat de meeste organismen in zijn boomgaarden (zoals parasitaire wespen, oorwurmen en lieveheersbeestjes) nuttig zijn.
  • Invoering van methodes die een positieve impact hebben op het ecosysteem.

Technische informatie over agro-ecologische gebruiken

Alternatieve pesticiden

Hij gebruikt kopersulfaat tegen schurft, de schadelijkste appelziekte, maar enkel in het voorjaar om de bomen te beschermen tegen ziekten en in een dosis die tien keer lager ligt dan op de verpakking aangegeven staat (300 tot 500g/ha). Als alternatief voor kopersulfaat gebruikt hij ook bicarbonaat (natrium/calcium).

Zwavel en kalkzwavel (Californische pap /zwavelkalkpap) worden ook gebruikt als alternatieven. De keuze van het ene of het andere hangt af van de weersomstandigheden. In heel regenachtige periodes verkiest hij te werken met zwavelkalk, omdat dit minder snel wegspoelt.

Spinosad, een breedspectrumproduct, en pyrethrum worden meestal enkel in noodgevallen gebruikt, omdat ze schadelijk zijn voor nuttige insecten als lieveheersbeestjes en oorwurmen. Daarom gebruikt hij deze producten enkel in het vroege voorjaar, vooraleer de oorwurmen en de lieveheersbeestjes verschijnen, vooral ter bestrijding van de appelbloesemkever.

Een doeltreffende nieuwe behandeling voor de fruitmot is de feromoonverwarring. In de hele boomgaard wordt een geur verspreid die mannelijke insecten aantrekt, zodat de mannetjes de vrouwtjes niet kunnen lokaliseren om te paren.

Om schade door rupsen te vermijden, verkiest Danny een bacteriële toxine zoals Bt (Bacillus thuringiensis) omdat die meer gericht werkt.

Wanneer hij echt veel last heeft van roze appelluizen, gebruikt hij NeemAzal, een middel op basis van de neemboom (Azadirachta indica), dat enkel mikt op de roze appelluis. Dit werkt vrij goed, maar de timing van de behandeling is uiterst belangrijk om succes te hebben.

Ongediertebestrijging

In de sector van de fruitteelt kunnen enkele uren het verschil maken voor de doeltreffendheid van de methodes voor bet bestrijden van ongedierte en ziekten. Het voorjaar (eind maart tot eind juni) is de meest gevoelige/kritieke periode voor ziekten en infecties. Omdat het van cruciaal belang is om over nauwkeurige meteorologische informatie te beschikken, is Danny verbonden met het pcfruit npo-weerstation, dat uur na uur nauwkeurige meteorologische gegevens levert (temperatuur, vochtigheid). Op die manier is het mogelijk om snel te reageren wanneer er een plaag dreigt.

Bloemen

In zijn boomgaard kweekt Danny bloemen als voedsel voor populaties nuttige insecten, zoals oorwurmen, wespen, gaasvliegen en lieveheersbeestjes. Op de akkerranden zaait hij zaadmengsels van akkerkruiden en tussen de bomen laat hij paardenbloemen, madeliefjes, boterbloemen en andere kruiden bloeien.

Onkruid

Billens vindt onkruid nauwelijks een probleem, behalve dan wortelonkruiden als netels, distels en zuring. Die verwijdert hij met een schoffel. De bomenrijen worden mechanisch onkruidvrij gehouden. Dat vergt wat werk, maar Danny vindt dat de beste oplossing. Hij werkt met een alternerend systeem, waarbij hij kleinere bloeiende kruiden tussen enkele bomenrijen laat groeien, terwijl hij tussen andere bomenrijen wel maait.
Meer details zijn te vinden in het Greenpeace rapport, “The bitter taste of Europe’s apple production and how ecological solutions can bloom”, p44-48

Financiële informatie over deze gebruiken

  • Weerstation: het weerstation is eigendom van het Proefcentrum Fruitteelt vzw (pcfruit npo). De bijdrage voor deze dienst bedraagt € 200/jaar. Hiervoor mag Danny ook informatie downloaden op zijn smartphone.
  • Diverse producten: Danny heeft samen met 15 andere bioboeren een aankoopgroep opgericht, waardoor zij betere prijzen kunnen onderhandelen met korting voor bulkaankopen.

Door een zorgvuldige monitoring en door te zorgen voor meer biodiversiteit op zijn bedrijf, kan Danny het gebruik van externe inputs (zoals biopesticiden) tot een minimum beperken en zich in plaats daarvan toespitsen op het ontwikkelen van de gezondheid en de veerkracht van zijn boerderij op lange termijn. Hij investeert ook in moderne technologie.

 

Deel deze casestudie

Bioschuurke

Condijstraat 44, 1755 Oetingen - Gooik, België

Belangrijkste gegevens

  • 6,5 ha appelboomgaard
  • 1 ha peren
  • 0,5 ha pruimen en kersen

Download deze casestudie