DSC_3802_crop

biodynamisch, bodem | 14.10.2016

Wat een Vlaamse en Waalse boer van elkaar kunnen leren

In de lente van 2016 deed Greenpeace België een crowdfunding samen met de organisaties De Landgenoten en Terre-en-vue om boeren aan land te helpen. Het was een manier om het probleem van de hoge grondprijs onder de aandacht te brengen, en te wijzen op het belang van gezonde bodem. Langs deze weg konden we ook boeren rechtstreeks ondersteunen.

DSC_3826

In totaal werd meer dan 40.000 euro ingezameld. Het geld dient nu om grond te kopen voor twee boerderijen, één in Heverlee (Enterra) en één in de buurt van Namen (La Ferme de la Sarthe). De begunstigden kenden elkaar niet, maar gingen op 21 april bij elkaar langs. Al snel bleek dat ze veel van elkaar kunnen leren.

Dit is het verslag:

Het is dinsdagochtend en Brecht Goussey vuurt de ene vraag na de andere af. Samen met zijn twee stagairs bevindt hij zich op de Ferme de la Sarthe in Saint-Gérard, in het gezelschap van Valentine Jacquemart en haar vader. Voor het eerst ontmoeten de twee boeren – die met deze crowdfunding gesteund worden door Greenpeace, De Landgenoten, Terre-en-vue en alle deelnemers – elkaar. Een belangrijk moment, zowel voor Brecht als voor Valentine…

Brecht heeft een project opgezet met drie collega’s voor groenteteelt, maar ze willen hun activiteiten uitbreiden met vee en de productie van zuivel. Laat dat nu net de specialiteit zijn van Damien Jacquemart, de papa van Valentine. Geen wonder dat Brecht met heel wat vragen zit. Samen bekijken ze het ganse productieproces, van de koeien in de wei tot de kaasmakerij. Voor hij vertrekt koopt Brecht nog twee grote melkkannen en een stuk van elke kaas die in de hoevewinkel wordt verkocht.

Op Enterra in Heverlee aangekomen, is het Valentine die grote ogen trekt. Ze wil de activiteiten van haar vader uitbreiden door ook groenten te gaan telen. Brecht leidt haar rond langs de serres, de velden en de landbouwmachines. En wanneer Tom, één van de collega’s van Brecht, de schoffelmachine van stal haalt gaat ze hem nog snel feliciteren met hun werk. Als het Valentine en haar familie lukt om de nodige landbouwgrond te verwerven, wil ze het graag op dezelfde manier aanpakken als Brecht en zijn collega’s.

Meer weten over De Landgenoten en Terre-en-vue?

De Landgenoten en Terre-en-vue zoeken samen met kandidaatboeren naar mensen, organisaties en bedrijven die via aandelen of giften mee willen investeren in hun grond. Als ze voldoende geld kunnen inzamelen om het perceel aan te kopen, mag de kandidaatboer het gedurende zijn hele loopbaan bewerken. Daarna wordt de grond weer aan een andere bioboer verhuurd. Dat heeft enkele duidelijke voordelen. Op alle gronden in eigendom van De Landgenoten en Terre-en-vue wordt aan biolandbouw gedaan, met aandacht voor de biodiversiteit. Het is dus een manier om de bodem op lange termijn te beschermen. De boer en zijn klanten uit de buurt staan in voor een lokale voedselproductie. Minder speculatie op landbouwgrond tot slot, betekent ook minder speculatie op voedsel.